Komplex vízminősítő műszercsalád – NVKP Projekt

A projekt címe:

Komplex vízminősítést in situ megvalósító, közvetlen és immunfluoreszcencián, valamint optikai és lézeres plazma-színképelemzésen alapuló, moduláris, érzékelő- és műszercsalád kifejlesztése, továbbá az alkalmazási területek kutatása

Komplex vízminősítő műszercsalád fejlesztése

Az NVKP 16-1-2016-0049 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Nemzeti versenyképességi és kiválósági program NVKP_16” pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Projekt azonosító száma: NVKP 16-1-2016-0049

A projekt kezdete: 2017.02.01

A projekt befejezése: 2021.02.28.

Konzorciumi tagok:

  • NAIK AKK (konzorcium vezető)
  • NAIK ÉKI
  • BME Atomfizika Tanszék
  • MTA Ökológiai Kutatóközpont
  • Optimal Optik Kft.
  • Izotóp Intézet Kft.

Támogatás összege: 544 220 408 Ft

Teljes költség: 648 989 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 83,86 %

A projekt tartalmának bemutatása:

Az Izotóp Intézet Kft. tradicionális tevékenységeinek egyike az immunanalitikai készletek kutatás-fejlesztése és előállítása.

A projekt keretében olyan ELISA készletek fejlesztését valósítjuk meg, melyek adott in situ vízminősítésben vagy akár katasztrófahelyzet kialakulásakor felhasználhatók. Két modell-készlet, a Karbamazepin és Glifozát fejlesztését tűztük ki célul. A Karbamazepin a lakosság által nagy mennyiségben fogyasztott, a depresszió, az izgalmi pszichózis és számos mániákus folyamat kezelésére szolgáló gyógyszerek maradékaként kerülhet a vizekbe, míg a Glifozát széles körben alkalmazott gyomirtó szer, mely a gyomok permetezését követően közvetlenül kerül a talajba, és így metabolitjaival együtt a különféle vizekben is megjelenhet. A fejlesztés során mindkét készlet kritikus komponenseit kell megterveznünk és előállítanunk, majd modell-assayket felépítenünk. Ezt követi a keresztreakciók és mátrix-hatások vizsgálata, ill. az ELISA készletek érzékenységének (kimutatási határértékének) meghatározása. A felhasználhatóság szempontjából lényeges a stabilitás megállapítása mind a készletekre, mind azok kritikus komponenseire vonatkozóan. Mindezek után kerül sor a készletek működésének bemutatására többféle eredetű vízminta esetében, ill. az összehasonlító vizsgálatokra.

A projekt lezárása:

Sikeresen kifejlesztettük mind a Karbamazepin, mind a Glifozát ELISA készletet, és működésüket bemutattuk a Dunából, Tiszából, Jági-tóból, a Paprikás-patakból, a Velencei tóból származó vízmintákon. A végleges összeállítású készleteket a Konzorcium rendelkezésére bocsátottuk összehasonlító vizsgálatok elvégzésére.

http://aquafluosense.hu

A sütik segítenek a szolgáltatás kézbesítésében. A szolgáltatás használatával elfogadod a sütik használatát. További információ