Cím: 1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33. * Tel.: (36-1) 395-9081 * E-mail:
EN English ES Español JP Japanese RU Russian
 • A- A A+

 • Multibone-tájékoztató betegeknek

  MULTIBONE-készítmény a fájdalmas csontáttétek palliatív (fájdalomcsökkentő) radionuklid terápiájára

  A 90Y-MULTIBONE vagy a 153Sm-MULTIBONE készítményt az Ön betegsége következtében fellépő csontfájdalom csökkentésére, megszüntetésére fejlesztettük ki.

  Ez a radioizotópos foszfonát-készítmény a csontrendszeren belül oda kötődik, ahol a betegségből adódóan fokozott a csontanyag-képződés, ami összefüggésben áll a fájdalom kialakulásával. A radioizotópból kilépő béta-részecskék energiájukat átadják a kóros szöveteknek, és ezzel csökkentik, esetleg meg is szüntetik a fájdalomérzetet.

  Miért javasolták az Ön kezelésére a MULTIBONE-készítményt?

  A radionuklid terápiás készítmény alkalmazása során kevesebb mellékhatás lép fel, mint pl. a kábító hatású készítmények esetében. Ha esetleg fellépnek is mellékhatások, azok csak átmenetiek.

  Hogyan hat a MULTIBONE-készítmény?

  A kezelés egyetlen intravénás injekció beadásából áll. A beadáskor semmilyen hatás nem várható, az ezt követő 2-3 napon egyes betegeknél átmeneti fájdalomnövekedés előfordulhat, ami azonban leggyakrabban a kezelés későbbi jó hatásának előjele. Körülbelül egy hét után a fájdalom egyértelműen csökken, később sok esetben teljesen megszűnik. Ez a kedvező állapot várhatóan 3-4 hónapig, esetleg hosszabb ideig is fennáll.

  Milyen mellékhatásokkal kell számolni a MULTIBONE kezelésénél?

  Érezhető mellékhatással nem kell számolnia. Átmenetileg azonban a vérképe romolhat, amit kezelőorvosa vizsgálatokkal (vérvétellel) egyszerűen kontrollálni tud.

  Bármilyen nem várt tünet esetén keresse fel valamelyik kezelőorvosát!

  Mit csináljon eddigi gyógyszereivel?

  Megszokott fájdalomcsillapítóit és egyéb gyógyszereit továbbra is szedheti. Amennyiben a fájdalma jelentősen csökken vagy megszűnik, fájdalom-csillapító gyógyszereit el is hagyhatja

  Hogyan hat a MULTIBONE-készítmény egyéb tevékenységére?

  Nagy a kísértés, hogy megfeledkezzen betegségéről, hiszen tünetei akár teljesen elmúlhatnak. Mégis, fokozottan vigyázzon magára! Nyugodtan vezethet gépjárművet, vagy tevékenykedhet veszélyes gépekkel is, ám ne vigyen túlzásba semmit. Óvatos séta (nyugodt kutyasétáltatás) ajánlatos, de például kerékpárra ne üljön.

  Fokozottan kerülje az olyan helyzeteket, melyek eleséshez, sérüléshez vezethetnek!

  Milyen óvatossági rendszabályokat kell betartania?

  A 90Y-MULTIBONE vagy a 153Sm-MULTIBONE készítmény a testen belül, a kóros képződményekben kötődik meg. A nem kötődő fölösleg a vizelettel távozik, 98%-ban a beadást követő 6-10 órán belül. Ezért az injekció beadását követő néhány órában vizeletét bő vízzel 2-3-szor öblítse le és alaposan mosson kezet! Lehetőleg kerülje el, hogy vizelete a WC-n kívül elcseppenjen. Amennyiben fehérneműje elszennyeződik, cserélje le azt, és a szennyezett ruhákat elkülönítve, bőséges vízmennyiség alkalmazásával mossa ki.

  Mit kell tenni, ha a fájdalom visszatér?

  Keresse fel kezelőorvosát!
  2-3 hónappal az előző, hatásos kezelést követően, vérképének ellenőrzése után, a kezelés megismételhető.

  Egyéb tudnivalók

  A MULTIBONE injekció csak izotóplaboratóriumban, nukleáris medicina (izotóp) szakvizsgával rendelkező orvos által adható be. A kezelés előtt kérjen részletes tájékoztatást! Felmerülő kérdéseit, problémáit bátran mondja el kezelőorvosának, aki Önt készséggel tájékoztatja.

  Ezt követi a beleegyező nyilatkozat aláírása, mellyel hozzájárul a terápia elvégzéséhez.

  “Izotópkezelés és csontfájdalom”
  (Balogh Ildikó írása MD, PhD oszt. vez. főorvos, Főv. Önk. Uzsoki utcai Kórház)

  Honlaptérkép
  A weboldallal (www.izotop.hu) kapcsolatos észrevételeit a következõ címre küldje: webmaster@izotop.hu